Datça, Muğla iline bağlı olan Türkiye’nin en güneybatısındaki ilçelerden biri. Bu yarımada, Akdeniz ve Ege Denizi’nin kesiştiği noktada bulunurken birbirinden farklı güzelliklere kapı açıyor.
Kış aylarında nispeten daha sakin bir havaya bürünüp daha orta yaşlı bir nüfüsun yaşadığı Datça’da uzun süredir yaz mevsimlerinde kapasitesinin çok üstünde bir kalabalıklaşma mevcut, son yıllarda şehirlerden uzaklaşmaya çalışan insanlarla birlikte sabit nüfusu da git gide artmakta.
Bu yarımada, yaz aylarında rüzgârlı havasıyla en sıcak günlerde bile bunalma hissi vermezken, kış aylarının belli dönemlerinde ise yağışlı ve rüzgârlı bir havası olsa da ocak ayında bile yazdan kalma güneşli bir gün yaşama ihtimaliniz hiç de az değil. Bu güzel hava koşulları oluştuğunda da, açık havada doğa sporlarını deneyimlemek için önünüzde hiçbir engel kalmıyor!
DOĞA YÜRÜYÜŞÜ DATÇA KARİA YOLU
Maki, orman ve kayalıklardan oluşan yarımadanın büyük bir bölümü koruma altında tutuluyor. Bu alanlar, birçok dağ keçisine ve endemik bitkiye de ev oluyor. Karia Yolu, resmi olarak Şubat 2013’te açılmış olup 850 kilometreden fazla mesafeye sahip rota, günleri bölünmüş ve 46 etaptan oluşuyor. Karia Yolu rotası, Eski Datça’dan başlayarak güneye ve batıya doğru ilerlerken engebeli burunları ve koyları aşarak ve Knidos antik kentine ve yarımadanın en uç noktasındaki Deveboynu deniz fenerine ulaşıyor. Bu noktadan itibaren, 12 Yunan adasından bazıları kolaylıkla görülebilir. Rotanın doğuya, anakaraya doğru devamı ise Datça yarımadasının neredeyse hiç yerleşim görmemiş kuzey kıyısını takip ediyor ve en dar noktası olan Balıkaşıran’da son bulur. Bu rotaları hem ülkemizden hem de yurtdışından birçok doğa sever belli dönemlerde yürüyerek deneyimleme fırsatı buluyor. Datça’da yaşarken, bu gruplara dahil olabilir veya bu rotayı yürümeyi seven yerlileri takip ederek deneyimleme fırsatını değerlendirebilirsiniz.
KAYA TIRMANIŞI HIZIRŞAH SEKTÖRLERİ
Kaya tırmanışı, Datça’da yaklaşık 11-12 yıldır yapılsa da ancak son 4-5 yılda değişen nüfus profili ve bu sporu Datça’da çok daha bilinir hale getirmiştir. Her seviyeden tırmanışçının yer aldığı bu bölgeye kendi aracınızla ulaşım sağlamak da oldukça rahat. (Knidos Karia yoluna giderken Hızırşah köyüne gelmeden sol tarafta mesire alanına giden bir yolun üzerinde tırmanış sektörleri
bulunuyor). Yıl boyunca süren güzel ve güneşli hava, bu sporu deneyimlemek açısından Datça’yı gerçekten avantajlı bir nokta haline getiriyor. Datça’da yaşayan birçok eğitmen tarafından uygun fiyatlara ders alma imkanı da mevcut. Kesinlikle değerlendirilmesi gereken farklı bir deneyim.
DATÇA’NIN KORUMA ALTINDAKİ KOYLARINA YAKINDAN BAKIŞ
Datça kara sporları açısından da çok çeşitli seçeneklere sahip bir yer haline geldi. Ancak, en yoğun ilgi gören branşların denizle ilgili olması, etrafı denizlerle çevrili bir yarımada için hiç şaşırtıcı değil. Dalış, bu popüler branşlardan biri. Datça, birden fazla koruma altındaki ve araçla ulaşılamayan koylara sahip. Bu noktaları hem görmek hem de yakından incelemek için şehir merkezindeki marinalarda birçok dalış teknesi bulunuyor, küçük bir. araştırma ile güzel bir dalış deneyimi yaşamak mümkün.
45 YILDIR DATÇA’YA GELME SEBEBİ: RÜZGAR SÖRFÜ
Datça’nın meşhur Kuzeybatı yönlü rüzgârı (Karayel), bölgeyi çok değerli bir rüzgar sörfü merkezi haline getiriyor. Yarımadanın özellikle Akdeniz kıyısı daha fazla insana ev sahipliği yaptığı için genellikle bu kıyı daha çok rüzgâr sörfü için kullanılıyor. Yoğun olarak rüzgâr sörfü yapılan
Gebekum, şehir merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Kuzeyli rüzgarlar genellikle mayıs ayından ekim ayına kadar etkili olurken, kış aylarında daha güneyli rüzgarlar esiyor Datça’da. Gebekum Mevkiinde yer alan Ucpa Türkiye Sörf Okulu, Datça’daki su sporları talebinin büyük bir kısmını karşılıyor. Bu tesisten her seviyede rüzgâr sörfü dersleri almak mümkün. Türkiye Rüzgâr Sörfü Şampiyonası da aynı merkezde, 2007-2015 yılları yer aldı. Hem başlangıç hem de ileri seviyeler için ideal koşullar sunan bu merkez, hala rüzgâr sörfü için gözde bir merkez ve her talep artıyor.
UÇURTMA SÖRFÜ, AKDENİZ AÇIKLARINDA DAHA DA EKSTREM
Yarımadanın Akdeniz kıyılarında Datça’nın güçlü Karayel yönlü rüzgarları, rüzgâr sörfünde olduğu gibi uçurtma sörfünde de ideal koşullar sağlıyor. Datça’nın sığ alanlarının kısıtlı olması sebebiyle bu sporu yeni öğrenenler için kolay olmayabilir, ancak açık denizde yapılan dersler kalabalık olmaması açısından daha kolay. Yine Gebekum sahilde yapılan bu spor, iyi seviye sporcular için çok güçlü rüzgarlarla adrenalini başka bir seviyeye çıkarma fırsatı sunuyor. Yaz aylarında bu sahile gelerek iyi seviyede pek çok sörfçüyü izleme fırsatınız olabilir. Bu sporu deneyimlemek için Gebekum’daki Ucpa Türkiye Sörf Okulu’nu ziyaret edebilirsiniz.
SIĞ OLMAYAN KOYLARIN YENİ GÖZDESİ: WING FOIL
Standart sörf tahtasından daha küçük bir board’un üzerinde durarak ve rüzgâra göre yön değiştiren kanatları hareket ettirerek yapılan Wing Foil ile büyük dalgalara ihtiyaç duymadan suyun üzerinde adeta uçarcasına süzülebilirsiniz. Dünyada hızla yayılmaya başlayan ve rüzgâr olan her yerde görmeye başladığımız bu sporu Datça’da da deneyimlemek mümkün. Hızlı derinleşen sahiller sörf tahtasının altındaki uzun direğin kıyıya sürtmemesini sağlıyor ve çok daha konforlu bir çalışma ortamı sunuyor. Bu yeni branşın en güzel yanlarından biri, rüzgâr sörfü ve uçurtma sörfüne kıyasla, çok daha az şiddetli rüzgarlarda da bu sporu yapma şansınızın olması. Adrenalin tutkunlarının kesinlikle incelemesi ve deneyimlemesi gereken bir branş.
TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE İLGİ: TENİS
Datça gibi küçük bir ilçede 10 adet toprak ve sert kort olduğunu tahmin edebilir miydiniz? Bazen burada yaşayan insanlar için bile şaşırtıcı bir bilgi olabilir. İlçenin her bölgesinde farklı işletmelerin sunduğu hizmetler mevcut. Bu merkezlerde hem kort kiralayarak kendinizi geliştirip spor yapabilirsiniz, hem de başlangıç seviyesi dersleri alma imkânı bulabilirsiniz.
Datça, sadece doğal güzellikleriyle değil, aynı zamanda sunduğu spor aktiviteleriyle de dikkat çeken bir destinasyon haline geldi. Doğa yürüyüşleri, kaya tırmanışı, dalış, rüzgâr sörfü, uçurtma sörfü, Wing foil ve tenis gibi birbirinden farklı spor dallarını deneyimlemek için ideal bir ortam sunuyor. Hem yerli halk hem de ziyaretçiler Datça’nın eşsiz doğasıyla iç içe geçirdikleri spor dolu günlerden unutulmaz anılarla ayrılıyor. Datça’da spor yapmak isteyen herkes için seçenekler bol, macera ise hiç bitmeyecek gibi görünüyor.